Bloggen in Corona tijd en hopelijk nog veel langer

 

Het daagt al een tijdje, ik (Hannah Zijlstra) wil  al een tijdje schrijven, over XP Koeriers, over logistiek, over actuele zaken die spelen, een klein stukje moederschap, de struggles waar ik als ondernemer tegen aan loop en nog zoveel meer.  Niet omdat ik nou een fantastische schrijver ben, maar wel omdat ik de behoefte voel om het te delen en natuurlijk is het tof als er lezers zijn die dat leuk vinden om te lezen! En als ik dan eenmaal begin met schrijven, nu dus, kan ik de woorden nog niet zo goed vinden, want mijn hemel wat zijn de afgelopen zes weken een rollercoaster aan emoties geweest.

Covid-19
Patrick Reijnders eigenaar en oprichter van XP koeriers had het al wat langer door, Corona gaat meer impact op ons hebben dan de meeste mensen nu nog door hebben Hannah, zei hij al een paar avonden op rij, maar ik wilde het niet geloven en dacht nog steeds dat Corona gewoon een griepje was, het raakte ons immers nog niet toch? En zo lang het hier niet is zal het allemaal wel mee vallen. Ondertussen waren de cijfers van het RIVM niet heel erg hoopgevend, elke dag meer besmettingen, maar ach het virus was alleen nog in Brabant toch.. Vind je het gek tussen al die mensen die carnaval aan het vieren zijn?

12 maart 2020, wij hadden overigens de week daarvoor al een klap te verwerken want onze dagelijkse ritten voor Air France naar CDG-Parijs gingen niet meer door, dat was al even slikken 15% van je omzet ineens weg, maar goed nog niet zorgwekkend want over een paar weken rijden we wel weer naar Parijs. Niet dus want op 12 maart 2020 werd het al snel duidelijk, Corona heeft impact op ieder zijn leven/werk/bedrijf/gezin en dus zeker ook op XP Koeriers.

Ik vind het nu zes weken later nog steeds lastig om te beseffen dat we leven in een compleet nieuwe wereld, een wereld vol met onzekerheid en vooral ook ongezelligheid en dierbaren die we moeten missen, maar toch zijn er ook lichtpuntjes. XP Koeriers staat weliswaar voor een groot deel stil, de financiële onzekerheid die dat met zich mee brengt is beangstigend, maar je gaat je ook wel heel erg beseffen dat het dus niet alles is waar het om draait. Gezondheid en je gezin/familie is veel belangrijker dan de financiën al is dat laatste wel van grote invloed op onze passie waar wij al 13 jaar voor knokken en wat we met hard werken en ons eigen zweet hebben opgebouwd tot waar we nu staan.

En niet alleen wij zijn daar van afhankelijk geworden, maar met ons nog 20 andere huishoudens, met allemaal een eigen verhaal; werknemers voor ons zo ontzettend belangrijk, ik kan je niet vertellen hoe super vervelend ik het vind om te zien dat zij de onzekerheid ook voelen, maar het is ook supertof om te zien dat het overgrote deel zich zo goed als mogelijk aanpast aan de omstandigheden en iedereen begrijpt dat het op dit moment er op of er onder is, dus door werken is de enige optie… Chapeau mannen!

Afwachten is geen optie
En nu? door de jaren heen zijn we een koeriersbedrijf wat veel doet in de food branche. We zijn flexibel, snel en worden altijd ingezet voor tijdkritische (koel) transporten, of als er dingen mis gaan. We rijden voor de horeca, nu dus even niet, bezorgen lunches op kantoren, maar als iedereen thuiswerkt is dat niet nodig en bezorgen de biertjes voor de vrijmibo’s of andere feestjes. Maar nu dus even helemaal niet…

Gelukkig doen we ook nog een aantal andere dingen, dus we mogen door, weliswaar met 70% minder omzet, maar we mogen door en dan moet je keuzes maken. Het is al snel duidelijk dat alleen de NOW regeling van de overheid ons niet gaat redden, al ben ik zeker blij dat we deze steun krijgen. We halen wat auto’s van de weg en beslissen om één van onze planners niet te verlengen, zijn contract verloopt op 1 April, dat is niet leuk, maar het is noodzakelijk als we deze crisis willen overleven..We proberen zoveel mogelijk kosten direct te besparen en ik moet eerlijk zeggen, het doet zeer, maar ik ben blij dat het kan, maar ook met deze kostenbesparingen blijft het lastig om ons hoofd boven water te houden op de lange termijn.

Met kosten besparen alleen red je het niet, we moeten op zoek naar kansen! Waar het lukt proberen we aan te haken op nieuwe initiatieven, we mogen rijden voor supportyourlocalsNL en aankomende dinsdag 28 April horen we of we in samenwerking met Routigo in mogen stappen in een super tof project voor de langere termijn. Corona biedt dus zeker ook kansen, maar je moet ook wel een beetje geluk hebben en doorzettingsvermogen. Duimen jullie mee voor een goede afloop?

Lieve allemaal #stafsafe en #stayhome en realiseer je dat niks in het leven vanzelfsprekend is en dat je het moet halen uit de kleine dingen en dat je voor een groot deel verantwoordelijk bent voor je eigen handelen en geluk in dit oh zo kostbare leven!

Groetjes,

Hannah Zijlstra
Algemeen management @ XP Koeriers B.V.

Leave a Reply